Net zoals koolhydraten en eiwitten is vet, naast dat het ons eten lekkerder maakt, ook een belangrijke voedingsstof. Vet voor de opname van in vet oplosbare vitamines Je hebt in vet oplosbare vitaminen en vitaminen die in water oplossen. Vitaminen leveren geen energie maar zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, zoals het vrijmaken van energie uit micronutriënten en van aminozuren uit eiwit, en het bevorderen van een gezonde celgroei en -ontwikkeling. . De vetoplosbare vitaminen zijn A, D, E en K. Deze vitaminen hebben altijd een bron van vet nodig om opgenomen te kunnen worden in het lichaam. Hierdoor zijn voedingsmiddelen die van nature vet bevatten de beste bronnen voor deze vitaminen. Laten we eens dieper ingaan op de rol van elk van deze vitaminen: * Volle melk- en melkproducten die naast vitamine D en verschillende vitaminen B ook vitamine A bevatten dat het gezichtsvermogen, de huid en het immuunsysteem bevordert. immuunsysteem. Het komt voor in twee vormen: retinol, dat voornamelijk in dierlijke producten zoals volle melk en lever te vinden is, en bètacaroteen, dat in plantaardige bronnen zoals wortelen en zoete aardappelen voorkomt. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in retinol. * Spinazie, boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten bevatten vitamine A en K. Het toevoegen van een gezonde vetbron zoals olijfolie of avocado aan een salade met deze groenten kan helpen bij de opname van deze vitaminen. Vitamine K is bijvoorbeeld goed voor je hart, botten, hersenen en huid. Ook zorgt het voor de bloedstolling wanneer je een wondje hebt. Het komt voor in twee vormen: K1, afkomstig van groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, en K2, dat voornamelijk wordt aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool. * Vette vis, zalm, makreel, forel en haring zijn rijk aan vitamine D. De natuurlijke vetten in vis helpen bij de opname van deze vitamine. Ook zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D, ons lichaam maakt het namelijk aan wanneer onze huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D helpt indirect bij de gezondheid van je botten en tanden, het immuunsysteem en spierfunctie. Ook houdt het mogelijk verband met stemming en depressie * Noten en zaden, bevatten naast de vitaminen B, K, C en A ook vitamine E. Deze vitamine ondersteunt een gezonde huid en het immuunsysteem, en beschermt je cellen tegen oxidatieve stress (het beschermen van je cellen tegen schade door vrije radicalen). Magere of halfvolle producten zijn dus niet per definitie beter dan volle producten.Door het verwijderen van het vet uit volle producten mis je ook de in vet oplosbare vitamines. Vet als belangrijke en efficiënte energiebron voor ons lichaam, vooral tijdens langdurige en matig intensieve activiteiten. Vet is een hele mooie energiebron voor je lichaam. Vetten hebben een hoge energie dichtheid en leveren meer dan twee keer zoveel energie per gram als koolhydraten en eiwitten. Terwijl koolhydraten en eiwitten elk 4 calorieën per gram leveren, levert vet 9 calorieën per gram. Dit betekent dat een kleine hoeveelheid vet een grote hoeveelheid energie kan leveren., wat handig is voor langdurige activiteiten en […]