Welke rol speelt hypnose in hypnotherapie?
Bij hypnose denken veel mensen aan iemand die in een soort trance, in opdracht van een hypnotiseur, iets geks doet. Dit noem je showhypnose. Voor mij laat dit alleen maar zien hoe krachtig hypnose is. Als hypnotherapeut zet je hypnose therapeutisch in, door het aanspreken van het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn wordt als het ware opnieuw geprogrammeerd. Hypnose is een mooie tool om meer inzicht in jezelf te krijgen en te werken aan je klachten.
Hoe voelt hypnose?
Als je onder hypnose bent kun je dat ervaren als een gefocuste staat van zijn, maar vaak wordt hypnose ook gevoelt als een soort van diepe ontspanning. Iedereen heeft wel eens ervaren dat je ergens helemaal diep in zit en je de omgeving om je heen helemaal vergeet. Dat kan gebeuren als je een boek aan het lezen bent, een film aan het kijken, lekker creatief bezig bent, dus als het ware zo gefocust op iets dat je alles om je heen vergeten bent. Wat een heerlijk gevoel is dat.
Waarom werkt hypnose?
Uit onderzoek blijkt dat wij meer dan 95% van ons handelen gedurende de dag onbewust doen (volgens hoogleraar Ap Dijksterhuis zelfs 99%).
Opstaan, wel of geen koffie/thee, ontbijten, ja of nee, aankleden. Als wij deze dingen elke dag met ons bewuste brein zouden doen dan zou dat heel vermoeiend zijn. Stel je maar eens voor dat je aan het autorijden bent en je zou elke keer een bewuste beslissing moeten nemen over het schakelen, gas geven of van baan verwisselen. Ga ik nu naar rechts, of niet, wat levert het me op, wat vindt m’n vrouw/man/baas/moeder daarvan? Als je dat allemaal hebt overwogen, dan is het moment al voorbij.
Zo werkt het dus ook bij het pakken van een sigaret, een koekje of een impuls aankoop zoals een reep chocola bij de benzinepomp. Maar toch gaan we altijd met ons bewustzijn aan de slag. Roken is slecht voor je (kijk maar wat er voor een afschuwelijke foto’s er op een pakje staan), calorieën tellen, een eetschema. Allemaal hele goede dingen maar zonder je onderbewuste werkt het niet zoals je zou willen. Dus je wilt dat je onderbewuste niet tegenwerkt maar je meehelpt de doelen te behalen die jij voor ogen hebt!
Wanneer werkt hypnose niet.
Dit kan een aantal oorzaken hebben. Je bent sceptisch en gaat daarom niet mee in wat de hypnotiseur zegt, je vindt het eng en bent daarom misschien bang om de controle te verliezen. Ook lukt het niet als de hypnotiseur bijvoorbeeld te ongeduldig is bij een klant waar het wat langer bij duurt voordat hij in hypnose gaat, of de hypnotiseur let niet goed op de fysieke signalen. Zoals je ziet is het een samenspel tussen jou en de hypnotiseur.
Waar kan hypnose bij helpen?
Hypnose kan voor hele uiteenlopende gebieden ingezet worden. Bij afvallen, stoppen met roken, angsten, pijnreductie en nog veel meer. Ook wordt het in verschillende ziekenhuizen gebruikt en als verdoving bij verscheidene tandartspraktijken.
Zie hieronder een aantal linkjes voor meer info over gebruik van hypnose in ziekenhuizen en een tandartspraktijk.
https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2233760-hypnose-op-recept-in-tientallen-nederlandse-ziekenhuizen